Teatrul Basca prezintă în lunile septembrie – noiembrie Festivalul in : v z b l care anul acesta ajunge la cea de-a patra ediție.

Publicul este așteptat la sala Teatrului Basca din Piața Traian cu un program de spectacole naționale și internaționale de teatru și dans, dar și rezidențe artistice pentru elevi, studenți sau grupuri vulnerabile. La fel ca în fiecare an, festivalul aduce și producții artistice care sunt accesibilizate pentru persoanele cu diferite dizabilități, dar care sunt potrivite și pentru publicul general.

Ediția din acest an pune accent pe corpul uman, iar producțiile artistice selectate vorbesc despre emoții, repercursiunile abuzului fizic, fragilitatea corpului dar și precaritatea lui. Măștile pe care le purtăm zi de zi devin un scut, fizic, mental, emoțional. Preconcepțiile asupra corpului, influența social media, dar și conexiunea dintre corp și minte. Dacă tu nu trăiești nu înseamnă că nu există, dacă tu nu simți, nu înseamnă că nu se simte. Prin expunerea publicului la subiecte sensibile sau persoane vulnerabile, deschidem noi perspective și îi invităm pe cei prezenți la dialog, înțelegere, empatie și solidaritate.

Invizibilul este cuvântul în jurul căruia ne-am creat identitatea acestui teatru, iar Festivalul in : v z b l este bucuria de a descoperi, prin forme artistice, invizibilul din noi și din alții. Împreună nu ne mai simțim marginalizați, singuri, sau pur și simplu altfel. Împreună avem acces unii la alții și ne descoperim așa cum suntem, sau așa cum a fost să fie. Vă invit să descoperim împreună poveștile despre mine, tine, noi. Să ne bucurăm de cine suntem. (Ana Maria Ursu – actriță, regizoare și coordonatoarea Teatrului Basca.)

Progamul lunii septembrie vine cu trei spectacole internaționale, și două producții locale.

9 septembrie, ora 19.00 – Deschiderea Festivalului in : v z b l la House of European Institutes (HEI – Bastionul Maria Theresia) În deschidere publicul este invitat la primele două spectacole de mișcare și dans din cadrul in : v z b l, invitate din Suedia și Slovenia.

Liminal phantoms este un solo captivant de dans contemporan care povestește, într-un mod emoționant, călătoria unui individ spre descoperirea de sine și creșterea sa prin prisma iubirii. Un spectacol care explorează teme de sănătate mintală și suferință emoțională, îmbrăcat într-o călătorie de autodescoperire, acceptare și creștere.

The Following Body este un performance de dans ca o articulație vizuală a violenței fizice și verbale asupra victimelor abuzului sexual. În spectacolul artistei Tatiana Kocmur din Slovenia, două entități apar pe scenă. La un moment dat sunt văzute ca niște îndrăgostiți, și în secunda următoare ca adversari. Un dans senzual și unul agresiv, o expoziție de dragoste și ură.

18 septembrie, ora 19.00 – Zambara Kabarett la Teatrul Basca.

Un spectacol de teatru – cabaret, produs de Teatrul Basca, despre ceea ce s-a întâmplat, se întâmplă, şi va continua să se-ntâmple, pe ici pe colo, pe la margini, prin locuri, blocuri şi cartiere, sau prin diverse bule ale Zambarei. Un spectacol despre un oraş în schimbare și despre oamenii din el, confruntaţi cu schimbarea.

21 și 22 septembrie, ora 19.00Mr&Mrs Kraft: a story of paper masks (Neamera Teatro – Spania) la teatrul Basca.

Mr&Mrs KRAFT ne invită să pătrundem în interiorul laboratorului unde experimentăm acest material: hârtia. O tăiem, o mânuim, o lipim, o colorăm, o împăturim, și dăm viață unor măști cu două fețe care ne vor dezvălui personaje surprinzătoare, amuzante și originale.

Un spectacol recomandat adulților și copiilor 5+.

27 septembrie, ora 19.00 – My invisible noisy inside (Unfold Motion) la Teatrul Basca

Un performance de dans contemporan, o declarație a dualității umane, o analiză personală a tot ceea ce este vizibil și invizibil, zgomotos sau liniștit, prizonier sau liber în fiecare dintre noi. Spectacolul s-a născut ca un răspuns la întrebarea ?? ? ????????? ?????? ????, în cadrul Festivalului in : v z b l ediția 2021.

Biletele sunt disponibile în rețeaua Iabilet.

Festivalul in : v z b l este organizat de Asociația Solidart prin Teatrul Basca, în cadrul programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii, și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de proiecte.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.