În perioada 2 – 8 iulie, Teatrul Basca din Timișoara ajunge în premieră la Cracovia cu un spectacol de teatru și două filme documentare originale, derulate în cadrul proiectului Stagiunea Teatrul Basca în Polonia: „Libertatea în mișcare”.
Artiști, actori și regizori se pun în mișcare pentru a prezenta spectacolul de teatru Animal Crossing, filmele documentare INVIZIBIL #portret de artivist și Artist.parcurs ideal, dar și o expoziție de portrete ale artiștilor din comunitatea Basca, toate selectate din programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023. La acestea se adaugă și o dezbatere despre importanța accesibilizării culturii și incluziunea în societate prin artă a grupurilor sociale marginalizate, alături de regizoarea Roxane Borgna (Franța) și directoarea Teatrului Basca, Ana-Maria Ursu (actor și regizor), precum și partenerii proiectului Stagiunea Teatrul Basca în Polonia: „Libertatea în mișcare”.

În România suntem cunoscuți pentru modul în care expunem în creații artistice problemele reale cu care se confruntă societatea, pentru că vorbim pe înțelesul tuturor despre libertate, accesibilizare, incluziune, solidaritate, dialog și diversitate. Acum avem șansa să aducem și în fața publicului polonez câteva dintre proiectele noastre cele mai apreciate în cadrul programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023, alături de parteneri locali cu reputație culturală semnificativă. Pentru noi este începutul unei colaborări de lungă durată prin care intenționăm să ajungem la publicul multicultural din Cracovia și să îi încurajăm să vină ulterior și în Timișoara”. (Ana-Maria Ursu, directoarea Teatrului Basca)


Partenerii proiectului sunt: Societatea Polono-Română din Cracovia, Consulatul Onorific al României la Cracovia, Cricoteka – Centrul de Documentare a Artei lui Tadeusz Kantor din Cracovia, Biblioteca Voievodală Publică din Cracovia, Centrul Multicultural din Cracovia/Fundația IB Polonia și Asociațiile SolidArt, Colectiv A și Nageurs de Nuit.

PROGRAM

Proiectul Stagiunea Teatrul Basca în Polonia: „Libertatea în mișcare” face parte din Programul cultural național „Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.