in : v z b l este un festival ce își propune să facă vizibil ceea ce este invizibil, promovând valori ca dialogul, înțelegerea, respectul și solidaritatea. Vocile diferitelor grupuri vulnerabile, „invizibile”, sunt adesea neauzite sau chiar nerostite. Prin acest festival dorim să dăm acestor grupuri o voce și contextul pentru a se autoreprezenta și a își face această voce mai puternică în comunitate. Diversitatea este o bogăție prea puțin exploatată. Culturile diferite și perspectivele diferite asupra realității sunt o oportunitate de învățare pentru noi toți, câtă vreme reușim să punem în centrul interacțiunilor noastre valorile și principiile pe care festivalul le afirmă. 

Festivalul a adus laolaltă artiști din Timișoara, Iași, București, Serbia, Germania și Olanda și a creat o platformă de expresie pentru subiecte precum drepturile omului, xenofobie, viitor comun, corpul femeii rome, munca sexuală, situația persoanelor cu dizabilități, poluare etc., sensibilizând publicul larg cu privire la aceste subiecte și făcându-le mai vizibile în discursul public.

Festivalul in : v z b l este organizat de Solidart în parteneriat cu Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local, prin intermediul programului cultural prioritar „Timișoara. Capitală Europeană a Culturii 2021”, parte a programului Cultural TM2021 din anul 2019 și a avut loc în perioada septembrie – decembrie 2019

EVENIMENTE PUBLICE: 

Concert Illo Romano – 18.09.2019

Fanfara Illo Romano a deschis în mod oficial festivalul i n: v z b l la Timișoara. O mână de tineri și tinere din Cugir, județul Alba, instruiți și însoțiți de o mână de fanfariști adulți, însuflețiți cu toții de pasiunea pentru muzică, au condus publicul în ritmul instrumentelor de fanfară pe străzile cartierului Fabric, timp de o oră.

ÎN CĂUTAREA VIZIBIL-ului – performance și instalație de Oana Paula Vainer & Aleschija Seibt (Germania) – 27, 28 septembrie 2019

La finalul perioadei de rezidenţă, Aleschija Seibt şi Oana Paula Vainer şi-au transformat procesul de muncă într-un performance final. Workshop-ul de broderie a pus la dispoziţie un loc pentru întâlnire şi discuţie despre vizibilitate şi implicaţiile drepturilor omului. Împreună cu Emilia Luca şi comunitatea, artistele au brodat de mână în cusături româneşti tricouri ce au fost purtate de 7 performeri în timpul unei procesiuni coregrafiate de la Basca (str. Ion Mihalache nr. 2) spre Parcul Regina Maria, cu 5 opriri pe traseu. La fiecare oprire, performerii au citit la portavoce fragmente din Declarația Universală a Drepturilor Omului și au făcut să apară cuvântul „VIZIBIL” prin alăturarea literelor de pe tricourile purtate.

InternSunetul Revelației și Insignele Acceptării – Mersid Ramičević (Serbia) și Vlad Cadar (România) – 5 – 18 octombrie 2019

InternSunetul Revelaţiei este o instalaţie de sunet interactivă realizată de către Mersid Ramičević, reprezentând un set de date compus din fragmente, transmise prin intermediul unor obiecte gata făcute, folosind formaturi care examinează felul în care percepem absenţa, vizibilitatea şi solidaritatea prin prisma etnografiei şi a modului relaţional în care se întâmplă ascultarea. Instalaţia explorează urmele ascunse şi impalpabile ale clasei muncitoare, a comunităţii de refugiaţi şi a xenofobiei dintr-un punct de vedere aflat în continuu flux, aparţinând unor grupuri lingvistice diverse. Scopul acestei instalaţii de sunet este acela de a fi oferit spre folosire, pe post de recipient conceptual, facilitând participarea cetăţenilor, dându-le acestora ocazia de a răspunde întrebărilor iscate prin sunet.

Insignele acceptării are la bază o serie de insigne concepute de către Vlad Cadar, reprezentând un posibil Program Spaţial Românesc care are în spate o filozofie aflată la curent cu explorarea spaţială. Este o filozofie care vorbeşte despre actele comise de fiinţa umană, despre atrocităţile săvârşite împotriva altor fiinţe umane, împotriva minorităţilor etnice şi sexuale, dar şi împotriva altor specii şi eco-sisteme, contextualizând mesajul în vederea unor posibile viitoare misiuni de explorare spaţială. Insignele ne vor permite să ne imaginăm un posibil viitor cu oportunităţi egale cât şi oportunităţi în cadrul Explorării Spaţiale, un viitor unde fiecare entitate are drepturi egale de participare, fiind reprezentat în mod corect de către entitatea mai mare din care face parte.

Corp Urban – spectacol de teatru invitat, Giuvlipen București – 19, 20 octombrie 2019

Distribuția: Mihaela Drăgan, Zita Moldovan

Muzica: Ardeja Fraga

Text și regie: Catinca Drăgănescu

Mișcare scenică: Paula Dunker

Grafică: Veioza Arte

„Cᴏʀᴘ Uʀʙᴀɴ” ficţionalizează poveştile a patru femei de etnie romă şi investighează relaţia dintre acestea şi propriul corp, printr-o lentilă personală, dar şi ȋn context social: corpul ca mijloc de producţie, corpul ca proprietate, corpul ca un leagăn al maternităţii; corpul sănătos, corpul bolnav, corpul ruşinos, corpul fizic ca oglindă a vieţii sociale şi ca unică posesie personală. Facem o incursiune ȋn universul marginalilor, explorând zonele gri ale moralei şi ale societăţii şi deschidem spre dezbatere subiectul controversat al drepturilor sexuale şi reproductive, ȋntr-un spectacol muzical, tandru, asumat şi curajos, despre sex, supravieţuire şi identitate, ȋn România secolulului 21.

Să se facă – spectacol de teatru forum, producție proprie Solidart, 27 octombrie și 3 decembrie.

Acest spectacol a fost posibil cu contribuția asociației Ceva De Spus. Forumul pune în discuție două subiecte din păcate prea puțin vizibile în societate: discriminarea față de persoanele cu dizabilități și încălcarea dreptului la aer curat.

Invizibilii – spectacol pentru un singur spectator – producție proprie Solidart, 30, 31 octombrie 2019.

„invizibilii” propune 10 scene de discriminare inspirate din povești adevărate pe care spectatorii le pot trăi pe propria piele pentru aproximativ 5 minute. Spectatorii vor intra individual într-un spațiu intim în care vor extrage unul din cele 10 personaje iar cei 2 actori vor juca o scenă de discriminare în care spectatorul va fi tratat ca personajul pe care l-a extras.

Echipa: Ana-Maria Ursu, Victor Dragos, Andrei Ursu

Grafica: Dan Ungureanu

Tabu – spectacol de teatru invitat, Asociația CARUSEL și MACAZ, București – 2 noiembrie 2019.

Spectacolul ficționalizează, pornind de la o documentare aplicată, povestea lui Nicol și a Gianinei, două femei din București care practică sexul comercial stradal. Spectacolul își propune să nuanțeze, completeze și contrazică percepțiile uzuale despre „prostituție” și să transmită fragmente din viețile personale, atât din familie cât și de la muncă, ale celor două eroine principale.

Echipa: Paul Dunca, Alexandru Fifea, Alice Monica Marinescu, Ruxandra Maniu, Zita Moldovan, Cristina Oprea, Alexandru Potocean, David Schwartz, Marian Ursan, Iulia Vaida

Political theatre and community building – dezbatere cu Mayada Darwiche, Ahmed Shah (Theater X, Berlin), Alice Monica Marinescu și David Schwartz (Macaz, București), 2 noiembrie 2019

Ce înseamnă comunitate? Ce este teatrul politic? De ce avem nevoie de teatru politic? Cum construim comunități în jurul unor proiecte de teatru? Pe data de 2 noiembrie, înainte de spectacolul „Tabu”, a avut loc o dezbatere cu titlul Political theatre and community building, în încercarea de a găsi un răspuns la întrebările de mai sus.

Complet Alb – spectacol de teatru invitat, Asociația Artes, Iași, 8, 9 noiembrie 2019.

Proiectul pornește de la dramatizarea unui roman de referință al literaturii universale, “Eseu despre orbire”, aparținând scriitorului portughez, laureat al premiului Nobel, Jose Saramago.

Preț de o oră și jumătate, spectatorii vor fi martorii unei povești incredibile despre lumea celor care nu văd, despre felul în care se modifică individul în raport cu semenii și cu sine însuși, atunci când i se refuză bunul cel mai de preț: vederea.

Spectatorii vor recepta întreaga poveste fără a vedea efectiv, decât la începutul și la finalul spectacolului. Altfel spus, vom încerca să conștientizăm adevărata libertate interioară dincolo de cele cinci simțuri.

Scenariu de Ana-Maria Nistor după José Saramago

Concept și regie: Octavian Jighirgiu

Distribuția: Andreea Darie, Alexandru Dobynciuc, Andreea Enciu, Ancuța Gutui, Ovidiu Ivan, Theodor Ivan, Cătălin Ștefan Mândru, Daniel Onoae

Muzică și sound design: Ana Teodora Popa, Teodor Maxim

Regie tehnică: Alexandru Amargheoalei

Concept video: Andrei Cozlac

Asistență video: Marian-Mina Mihai

Identitate vizuală: Rică Asanache

Fotografie: Vladimir Negru

Wheelchair roadmovie – film documentar, Mari Sanders (NL) și Simona Constantin (RO), 10 noiembrie 2019

Cum arată Europa prin ochii persoanelor cu o dizabilitate fizică? Pentru a găsi răspuns la această întrebare, regizorul Mari Sanders, el însuși în scaun rulant datorită unei paralizii cerebrale, pornește într-o călătorie neobișnuită prin Europa. Călătorește de-a lungul și de-a latul continentului: din Italia în Suedia și din Anglia în Bulgaria. Această miniserie în trei părți e plină de întâlniri și revelații și ne arată încă odată puterea universală a perseverenței.

Accesibilizarea evenimentelor și spațiilor culturale din Timișoara  – dezbatere organizată împreună cu membri asociației Ceva de Spus.

Ură și Pisoi – spectacol de teatru, producție proprie a asociației Solidart, 28, 29, 30 noiembrie și 6, 7, 8 decembrie

Spectacolul „Ură și Pisoi” problematizează existența și propagarea urii în societate, atât în mediul virtual cât și în cel real. Spectacolul este un one woman show ce pune publicul în fața unor întrebări despre orgoliu, frică, manipulare, ură, cu speranța că fiecare va regăsi în sine ingrediente ce dau naștere sau propagă ura.

Ură și Pisoi este scris de Andrei Ursu, cu Ana-Maria Ursu, regia Victor Dragos, video Cristian Vaduva, sound design Ovidiu Zimcea.

One thought to “Festivalul in : v z b l 2019”

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.