După un an de pauză, în care oamenii s-au reconfigurat în incercarea de a se adapta pandemiei care a năvălit peste noi, Festivalul in : v z b l se întoarce și pune din nou reflectorul pe comunitățile invizibile din societatea noastră.

Prima ediţie a avut loc în perioada septembrie-noiembrie 2019 la Teatrul Basca cât şi în diverse spaţii publice din cartierul Fabric.

?????????? ?? : ? ? ? ? din acest an aduce împreună artişti din mai multe domenii care vor intra în contact direct cu diferite categorii de public, cu scopul de a deschide noi perspective asupra realităţii care ne înconjoară, și din dorinţa de a iniţia un dialog prin intermediul căruia ceea ce este câteodată „invizibil” în societate să înceapă să devină vizibil. Totul într-un cartier al Timişoarei care a ajuns să fie asemănat unei „periferii” din toate punctele de vedere… Piața Traian.

A doua ediție a Festivalului in : v z b l se desfășoară în perioada august – noiembrie 2021 și propune o agendă culturală diversă, cu accent pe rezidențe și laboratoare artistice, care vor aduce în fața publicului produse culturale originale cu mesaje puternice din viața actuală și comunitatea locală.

Această ediție este compusă din: rezidenţe pentru 2 dramaturgi care vor explora zona Traian/Fabric şi vor scrie două texte de teatru prezentate publicului sub formă de spectacole lectură, realizarea unui mural în zona Traian/Fabric, un concert, un dance performance, un spectacol de teatru forum, un spectacol de teatru-concert invitat din Franța, un spectacol de teatru-performativ invitat din Iași cât şi producţia unui spectacol produs de către Asociaţia Solidart pe tematica pandemiei COVID-19.

Open-call pentru dramaturgi 27 august. Vom anunța pe pagina Teatrului Basca selectarea celor doi dramaturgi care vor veni în rezidență în Timișoara în luna septembrie. Cei care se înscriu la open call trebuie să trimită pe mailul asociației un CV, o scrisoare de intenție și o piesă într-un act scrisă de ei.

Deschiderea ediției a 2 a a Festivalului in : v z b l – Concert Mohamad Zatari Trio – 3 septembrie. Trio-ul îi are în componență pe interpreții Sara Eslami (din Iran) la Tar, Avadhut Kasinadhuni (din India/România) la Tabla și pe fondatorul ansamblului, Mohamad Zatari (din Siria) la Oud. Repertoriul abordat include compoziții originale semnate de membrii formației, Sara Eslami și Mohamad Zatari, dar și piese tradiționale rearanjate din Asia de Vest și Africa de Nord, care îmbină timbrele și tehnicile într-o formă actuală și originală.

Spectacol de teatru forum „Bă, auzi?!” – 4 septembrie. Spectacolul a fost produs în iunie 2021 din dorința de a crea un dialog între public și comunitatea surzilor din Timișoara. Pentru pregătirea acestui spectacol actorii și regizoarea s-au întâlnit cu Angela Mate (interpret mimico-gestual) și cu o parte dintre membrii comunității surzilor și s-au consultat în privința subiectului propus. Regia: Ana Maria Ursu

Realizare & expunere MURAL – 3 și 4 septembrie. Artista Ana Kun va lucra cu cel puțin 10 copii din cartierul Traian la o lucrare pe care o va expune în vitrinele teatrului Basca. Copiii vor avea ocazia să-și imagineze prin desen ce fel de super eroi pot fi ei. Tema atelierului este „Eu ce super puteri am?

Spectacol DE(z)INFECȚII: la CoVida Loca – 8 și 9 octombrie. Textul a fost scris de către Victor Dragoș, Ana Maria Ursu și Andrei Ursu în perioada pandemiei, după ce aceștia au stat de vorbă cu oameni din diferite medii. Autorii textului și-au propus să afle cum și-au petrecut pandemia unele persoane care nu au acces la internet, sau care nu au avut resursele necesare pentru a trece prin această perioadă în siguranță.  Repetițiile vor avea loc la FITT iar în distribuție vor fi studenții de la Facultatea de Teatru Timișoara. Regia: Andrei Ursu. 

Dance performance „My invisible noisy inside” – 15 și 16 octombrie. Artiștii de la Unfold Motion vor dezvolta un performance în jurul temei „Ce e invizibil pentru tine?” pe care îl vor prezenta în cele trei vitrine de la Teatrul Basca. Publicul va vedea spectacolul din stradă.

Spectacolul  „Le validisme” – 23 și 24 octombrie. Spectacolul de teatru-concert îi are în distribuție pe Benoît Bohy-Bunel (filosof și compozitor pian) și Roxane Borgna (actriță) din Paris. În „Le validisme” se cercetează artistic dominarea și validarea persoanelor cu dizabilități. După fiecare reprezentație va fi o discuție între artiști și public. 

Spectacolul de teatru performativ No Exi(s)t – 5 și 6 noiembrie. Spectacolulpropune o materializare a unei dimensiuni (invizibile) conceptuale: purgatoriul – spațiu de tranziție între lumi. Proiectul No Exi(s)t propune un laborator de cercetare teatrală. După modelul lockdown recent experimentat în pandemia de coronavirus, pe parcursul a două săptămâni, 5 actori, un coregraf și regizorul/coordonatorul proiectului se vor izola în Teatrul din Stejar (spațiu independent din Iași). În cadrul acestui laborator teatral se va realiza spectacolul No Exi(s)t după piesa Cu ușile închise de Jean Paul Sartre.

Spectacole lectură – 13 și 14 noiembrie. În prima zi se va citi textul pentru copii iar în a doua zi va fi prezentat textul pentru adulți, ambele texte fiind scrise de 2 dramaturgi care vor sta într-o rezidență de 2 săptămâni la Timișoara, în cartierul Fabric și Piața Traian. Personajele textelor vor fi membrii comunităților „invizibile” din Timișoara și/sau cartierul Fabric.

Evenimentele vor avea loc la sediul teatrului Basca și au acces gratuit, în limita locurilor disponibile, respectând toate măsurile de siguranță impuse la nivel național pe durata pandemiei COVID-19. Participarea la evenimentele din cadrul Festivalului in : v z b l se face doar cu respectarea următorului REGULAMENT DE PARTICIPARE.

Urmărește detalii la zi pe paginile noastre de Facebook teatrul Basca sau Festivalul in : v z b l.

Parteneri: Primăria Municipiului Timișoara, Institutul Francez Timișoara, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș.

Parteneri media: Radio Timișoara, TVR Timișoara, Ianca.net, Best of Timișoara.

Festivalul in : v z b l este realizat de Asociația Solidart, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Programul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul programului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.