Particularitatea Teatrului Forum este că elimină „al patrulea perete” ce desparte publicul de scenă, transformând astfel spectatorul pasiv în spect-actor, în subiect activ al spectacolului. Atât prin formă cât și prin conținut, metoda îmbină expresia artistică cu participarea socială, implicarea civică și activismul politic de care orice cetățean este responsabil.

Utilizând metoda de Teatru Forum în proiectul Teatru forum – o metodă creativă pentru profesori, sau pe scurt ProForum, contribuim la stimularea și crearea unui comportament creativ în școli, atât în rândul profesorilor, cât și al elevilor implicați. Proiectul nostru dorește să dezvolte competențele profesioniștilor din educație prin integrarea artei pentru a stimula creativitatea iar în urma însușiri tehnicii necesare, uneltelor şi competenţelor se poate construi pe termen lung sisteme inedite de comunicare și înțelegere a celorlalți. Aplicând metoda de Teatru Forum profesorii devin mai deschiși și comunicativi, sensibili la nevoile celorlalți, iar prin implicarea metodei artistice în mediul educațional vor reuși să cunoască mai bine problemele comune iar elevii își pot exprima temerile, pot deveni mai asertivi, comunicativi iar încrederea în sine va crește.

Scopul principal al proiectului este să oferim profesorilor o metodă alternativă și inedită de predare pentru a se apropia de elevii lor și pentru a crea relații sănătoase. De asemenea, vrem să dezvoltăm apetitul cultural în rândul tinerilor prin participarea la producția teatrală aplicată într-un spațiu mai puțin convențional. Profesorii care vor fi implicați direct în acest proces creativ, de incluziune școlară vor dezvolta metode artistice și educaționale având posibilitatea de a vorbi despre subiecte sensibile.

Prima întâlnire a avut loc în 22 februarie, când am invitat profesorii la spectacolul „Bă, auzi?!” pentru a se familiariza cu metoda de Teatru Forum. După spectacol am discutat tematicile abordate și împreună am stabilit care sunt profesorii care vor învâța metoda artistică și o vor aplica la clasele lor. La finalul proiectului ne dorim să avem 6 spectacole create de acești profesori cu clasele lor, care vor fi prezentate în sala de la Teatrul Basca. Cele 6 școli partenere sunt: Școala Babel, Școala Gimnazială ”Rudolf Walther”, Liceul Teoretic ”Nikolaus Lenau”, Liceul Teoretic ”William Shakespeare”, Colegiul de Arte ”Ion Vidu” și CSEI ”Constantin Pufan”.

Proiectul ”Teatru Forum – o metodă creativă pentru profesori” implementat de Teatrul Basca face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Power Station+ | Școli creative, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.