Pentru că accesul la cultură pentru persoanele care trăiesc la o distanță mai mare de centrele urbane este limitat, Asociația Solidart prin Teatrul Basca își propune să aducă teatrul mai aproape de acestea.

Spectacolul ”Altă Zi Cu Soare” de la Teatrul Basca vorbește în mod direct despre naționalizarea pământurilor în anii 50 în Banat și cum s-au opus unii dintre țărani acestei încercări prin care statul îi lăsa fără proprietate. Textul pornește de la o poveste reală, culeasă de autorul Andrei Ursu în satul Zorani, Timiș, și a avut premiera în Festivalul TEZST XI din Timișoara.

Al doilea spectacol este ”Casa cu Maimuțe”, care este rezultatul unui proces de cercetare, un proiect realizat cu sprjinul Administrației Fondului Cultural Național în 2020, care îi duce pe spectatori în lumea de poveste a cartierului Fabric printr-o serie de microistorii grupate în scene de două-trei personaje sau monologuri.

Spectacolele vor fi jucate în 4 localități din Banat, unde locuitori ai satelor și micilor localități care nu au în general acces la teatru, vor putea intra în lumea magică și plină de emoții pe care o oferă un spectacol de teatru. La finalul fiecărei reprezentații va avea loc o discuție cu publicul pe tema spectacolului.

Acest proiect este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.