În această toamnă, lansăm un proiect unic în Timișoara, finanțat prin evenimentul Timotion. Intitulat ”Teatru surd”, acesta oferă ocazia unor tineri cu deficiențe de auz să joace pe scenă, iar iubitorilor de teatru din oraș să descopere poveștile fascinante ale acestor artiști.

Vom organiza spectacolul ”La început a fost tăcere”, dedicat tuturor pasionaților de teatru, fără limite. Proiectul are o dezvoltare dinamică. Mai întâi îi vom cunoaște pe actori, 10 tineri din cadrul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă (C. S. E. I) ”Constantin Pufan” și de la Liceul Tehnologic Special Gheorghe Atanasiu din Timișoara. Ei ne vor spune poveștile lor, iar Andrei Ursu va susţine câteva ateliere de teatru şi de storytelling cu cei care vor deveni actori în spectacol, apoi va scrie piesa de teatru. Ana-Maria Ursu
va regiza spectacolul, care va avea trei reprezentaţii.

O participare importantă este cea a Angelei Mate, interpret mimico-gestual, care va introduce organizatorii în comunitatea surzilor şi îi va consilia pe tot parcursul proiectului. Proiectul nostru le poate oferi o voce. Poate transforma tăcerea în expresie artistică. De aceea, ne bazăm pe spiritul de solidaritate și de responsabilitate al timișorenilor și iubitorilor de artă de pretutindeni pentru a putea organiza acest spectacol. Arta independentă este strâns legată de comunitatea pe care o reprezintă, de aceea, pentru a putea continua, are nevoie de susținerea acesteia.

Caracterul unic al Timișoarei, care s-a construit pe ideea de conviețuire și integrare a diverselor grupuri, este o cultură în sine, una care merită titlul de capitală europeană a culturii.

Participare la Timotion 2021
Produs al zonei de artă independentă, ”Teatru Surd” se va întâmpla cu sprijinul comunității. Organizatorii Timotion, eveniment caritabil cu implicarea alergătorilor și pasionaților de mers cu bicicleta, au inclus proiectul pe lista beneficiarilor la ediția Timotion 2021. Inițiativa Asociației Solidart este singurul proiect cultural din listă, iar pentru asta le suntem recunoscători organizatorilor, Alergotura și Fundația Comunitară Timișoara. Transmit, astfel, un mesaj fundamental: cultura care promovează dialogul social, prin facilitarea accesului persoanelor cu diverse limitări – fizice, materiale, geografice – la actul cultural are un impact asupra viitorului unei societăți sănătoase.

Conform datelor Asociației Naționale a Surzilor din România (A.N.S.R.) în decembrie 2018, în România existau 23.564 de persoane surde (21.733 adulți și 1.831 copii), iar în evidenţele filialei Timișoara a acestei asociații sunt peste 600 persoane cu deficiențe de auz. Potrivit Legii nr. 27/2020 privind limbajul semnelor şi drepturile persoanele surde și/sau hipoacuzice, accesul la viața socială, culturală, economică și politică trebuie să fie în mod egal, fiind asigurate condițiile ca persoanele surde și/sau hipoacuzice să poată participa la toate procesele de luare a deciziilor cu privire la viața lor. Cât de des ați văzut însă persoane cu diverse deficiențe într-o sală de concerte sau de spectacole? Câte știm despre viețile lor, despre poveștile lor?

Timotion este cel mai mare eveniment de alergare și strângere de fonduri din zona de vest a țării, organizat de Fundația Comunitară Timișoara și Asociația Alergotura, care urmărește să inspire comunitatea locală să sprijine și să se implice în proiecte dedicate comunității și să adopte un stil de viață sănătos în care alergarea este o opțiune.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.