Timişoara Refugee Art Festival este un festival iniţiat în 2017, care reuneşte diferite expresii artistice cu scopul de a pune în discuţie migraţia forţată la nivel naţional şi international si pentru a aduce impreuna comunitatea gazda cu cea de refugiati. Tema editiei din 2018, este „Subiectificare”, temă prin care se urmareste incurajarea modelelor pozitive şi reactia la obiectificare prin înţelegere, empatie şi încredere. Sectiunile festivalului din 2018 sunt: teatru, muzica, film, arte vizuale, academic si educational si arta culinara. Festivalul se va desfăşura in perioada 7 – 13 Mai 2018.
Festivalul Timisoara Refugee Art Festival Editia II continua prima initiativa derulata in Mai 2017 in Timisoara, in cadrul proiectului internaţional NICER, implementat în Timişoara de Asociatia AIDRom in parteneriat cu Institutul Intercultural Timisoara si Asociatia Solidart, si finantat de Comisia Europeana prin Fondul Azil, Migratie si Integrare. Proiectul a implementat, ca instrument de incluziune sociala, o abordare artistica prin care 15 tineri refugiati stabiliti in Timisoara cu varste cuprinse intre 9 şi 26 de ani impreuna cu 15 tineri non-refugiati din aceeasi categorie de varsta, au conceput un plan de actiune comuna pentru desfasurarea pentru o perioada de 3 luni, de ateliere saptamanale de teatru forum, film, muzica, pictura si instalatii.
Creatiile realizate de catre tinerii artisti amatori, sub indrumarea unor profesionisti in domeniu au fost apoi livrate unui public de peste 150 de spectatori, pe data de 13 Mai 2017 in cadrul primei editii a Timisoara Refugee Art Festival. Festivalul a presupus de asemenea proiectia unei selectii internationale de scurt-metraje cu tematica migratiei, pentru copii, adolescenti si public larg, audienta numarand peste 70 de spectatori. Totodata in parteneriat cu Universitatea de Vest Timisoara si Agentia ONU pentru refugiati din Romania (UNHCR), a fost organizata o dezbatare academica cu tema „Alaturi de refugiati” la care au participat peste 50 de studenti si profesori din Timisoara.
Ediţia Timisoara Refugee Art Festival 2018 va avea ca tema Subiectificare: Oamenii nu sunt obiecte. Oamenii nu sunt cifre. Oamenii nu sunt unelte. Oamenii nu sunt marfă. Marfa are etichete. Oamenii nu. Oamenii sunt persoane, sunt indivizi, sunt fiinţe cu emoţii, nevoi şi voinţă. Fiecare are dreptul de a fi subiectul propriei sale vieţi. Prin tema, Subiectificare, dorim să încurajăm modelele pozitive şi să răspundem obiectificării prin înţelegere, empatie şi încredere.
Mai multe informaţii şi fotografii pe pagina de facebook Timişoara Refugee Art Festival.
Comentarii recente