Timișoara Refugee Art Festival este un festival dedicat înțelegerii și promovării valorilor comune. Credem că e necesar să descoperim ce avem în comun, ce ne leagă și ne definește ca oameni mai degrabă decât să căutăm ceea ce ne desparte.

Războaiele, sărăcia și schimbările climatice obligă milioane de oameni în fiecare an să pornească la drum în căutarea unui loc sigur pentru ei și familiile lor. Teama de nou și dezinformarea fac ca de multe ori ei să fie întâmpinați cu ură și violență. Acestea însă nu vor opri fluxul de refugiați, nu vor opri războaiele și schimbările climatice și nu vor rezolva problema sărăciei. Mai mult, teama și ura nu fac decât să îngreuneze integrarea refugiaților în comunitate și generează în continuare mai multă teamă și ură.

În acest context, prin Timișoara Refugee Art Festival ne propunem să trecem dincolo de diferențele care ne despart și să arătăm umanitatea din noi toți. Credem că și refugiații și non-refugiații iubesc la fel, se tem la fel, visează la fel. Și unii și alții au nevoie de siguranță, de înțelegere, de speranță și de un mediu în care să își poată împlini visele. Dacă reușim să privim dincolo de diferențe vom descoperi că în adâncul nostru suntem cu toții oameni. În plus, diferențele culturale pot fi o bogăție de neprețuit din care avem cu toții de învățat dacă suntem deschiși să o facem. Evoluția se bazează pe diversitate, nu pe uniformitate.

La Timișoara Refugee Art Festival nu dorim să stârnim mila vis-a-vis de refugiați și de situația lor. Dimpotrivă, dorim să creăm un mediu în care aceștia să se poată exprima cu demnitate.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.