Scris în 2017, textul spectacolului ”Animal Crossing” este parte dintr-un tablou actual atât de cunoscut la nivel național, poate mai cunoscut și apăsător decât era acum cinci ani când a fost scris. Ideea din spatele piesei de teatru s-a născut în urma întâlnirii, în 2017, la Berlin, dintre Victor Dragoș și un refugiat sirian, Hamoude, care a spus o frază bulversantă: „Mă simt de parcă noi, refugiații, avem mai puțină libertate decât animalele sălbatice. O căprioară poate traversa liberă frontierele.” Marcat de gândul lui Hamoude, la întoarcerea în România, Victor a început lucrul la textul „Animal Crossing” împreună cu Andrei Ursu de la teatrul Basca.
?????? ????????
de Andrei Ursu și Victor Dragoș
cu Ana-Maria Ursu, Costa Tovarnisky, Robert Copot
Coregrafie: Beatrice Maria Tudor
Muzica: Mehdi Aminian
Decor: Lia Pfeiffer, George Sava
Regia: Victor Dragoș
Design grafic: Ana Kun
O producție Teatru Basca
Parteneri: Compagnie Vazioz
Doi poliţişti de frontieră, Sandu şi Sanyi, o echipă mixtă de supraveghere pe graniţa româno-maghiară, își încep tura într-un post de pază în apropiere de Beba Veche, unde se întâlnesc granițele României cu cele ale Ungariei și Serbiei. Sandu vine de la tăiatul porcului şi îl îmbie pe Sanyi cu pomana porcului şi nişte ţuică. Frigul şi monotonia din postul de supraveghere se transformă într-o mică sărbătoare iar cei doi, prinşi de discuţie, nu observă trecerea unei refugiate decât atunci când este prea târziu. Cuprinşi de panică, speriați și aflați sub influența alcoolului cei doi reacționează neprofesionist, iar Sanyi trage cu arma în direcţia refugiatei.
Spectacolul vorbeşte despre refugiaţi dar din perspectiva celor doi poliţişti de frontieră. Este important să investigăm cum ne raportăm noi la această problemă şi cum reacţionăm, înainte de a încerca să ne imaginăm, uneori condescendent, viaţa unor refugiaţi despre care nu ştim nimic.
Cele două personaje sunt doi oameni simpli, părţi ale unui sistem mai mare şi mai puternic decât ei. Spectacolul evită astfel ca cei doi să fie judecaţi şi invită mai degrabă la reflecţie asupra propriei contribuţii la acest sistem.
Avanpremiera ”Animal Crossing” a avut loc în 15 mai 2022, în curtea FABER, în prezența a peste 60 de oameni. Premiera va avea loc în 27 mai 2022, în curtea Garnizoanei Timișoara, în cadrul Festivalului TESZT 2022.
În perioada următoare, spectacolul va fi accesibilizat pentru persoane cu deficiențe de văz și auz, prin traducere narativă și interpretare mimico-gestuală.
Spectacolul ”Animal Crossing” este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte Timișoara.
2 thoughts to “Animal Crossing”
Pingback: Animal Crossing - o nouă premieră la Teatrul Basca, în curtea garnizoanei Timișoara - Ghidul Banatului
Pingback: O nouă premieră la Teatrul Basca Timișoara: Animal Crossing. Intrarea liberă - Ziua de Vest