Teatrul Basca și Rimini Protokoll îți propun un spectacol de teatru inedit, în mișcare, în centrul atenției aflându-se un camion reconvertit care transportă povești și doi șoferi de TIR. Sala de spectacol este însăși în mișcare, un trailer cu 46 de locuri care se deplasează în puncte cheie din oraș și din afara Timișoarei. Cargo Berlin – Timișoara este o experiență teatrală care documentează poveștile a doi șoferi de camion români și pune în lumină provocările cu care se confruntă transportatorii de marfă din Europa de Est. Producția se va juca între 31 martie și 27 mai la Timișoara, ca parte a programului Capitală Culturală Europeană 2023.

“Spectacolul durează două ore și include vizite la diverse obiective de pe marginea drumului – rampe de manipulare a mărfurilor, depozite, puncte de control și multe altele. Pe măsură ce călătoresc, biografiile șoferilor, dar și realitatea din fața ochilor lor, sunt transmise în direct în camion prin intermediul unor microfoane fără fir, creând o experiență captivantă de road movie care nu seamănă cu nimic altceva. Spectacolul include publicul în realitatea de doi metri pătrați a unor șoferi de TIR”,  Ana-Maria Ursu, Manager Teatrul Basca.

Probe Truck Tracks Ruhr #7, Album Essen am Dienstag (14.03.17). Foto: Volker Hartmann/Urbane Künste Ruhr

Spectacolul „Cargo Berlin – Timișoara” este bazat pe cel din Bulgaria, Cargo Sofia X, pus în scenă în anul 2006, însă pentru fiecare versiune locală a spectacolului, sunt distribuiți diferiți șoferi de camion pentru a-și împărtăși propriile povești. 

Punctul de plecare este stația Punctele Cardinale din Timișoara, cu puncte cheie pe șoseaua de centură a orașului, în Dumbrăvița și înapoi în Timișoara, cu mai multe opriri. Capacitatea trailerului este de 46 de locuri. Premiera spectacolului are loc în 31 martie. Apoi, până la final de mai 2023, spectacolul se va juca de 20 de ori. 

Datele și orele reprezentațiilor sunt disponibile aici, iar biletele pot fi achiziționate de Iabilet.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Parteneri: MARACANA și Dunca Expediții. Parteneri media: Radio România și TVR Timișoara. 

Probe Truck Tracks Ruhr #7, Album Essen am Dienstag (14.03.17). Foto: Volker Hartmann/Urbane Künste Ruhr

Despre Teatrul Basca

Teatrul Basca a luat ființă la Timișoara, în fosta fabrică de pălării Paltim – de aici și numele inconfundabil. Mai mult decât un simplu teatru, Basca este locul în care incluziunea socială și arta își dau mâna pentru a construi un pod peste stigmele sociale. Aici se desfășoară proiecte de teatru, film, muzică și circ cu, pentru și despre persoanele aflate în dificultate.

Teatrul promovează înțelegerea și crează legături între comunități, iar publicul lor are ocazia să pătrundă în lumea interioară a grupurilor vulnerabile, promovând empatia și conștientizarea.

Despre Rimini Protokoll

Renumita casă de producție teatrală Rimini Protokoll a fost fondată în anul 2000 de Helgard Haug, Stefan Kaegi și Daniel Wetzel. De atunci, ei au împins continuu limitele teatrului, creând lucrări inovatoare care oferă perspective unice asupra realității. Abordarea lor colaborativă presupune colaborarea cu experți din diverse domenii din afara teatrului, ceea ce le permite să încorporeze noi cunoștințe și abilități în creațiile lor. Rimini Protokoll transformă frecvent diverse spații și structuri sociale în formate teatrale, încorporând interactivitatea și tehnologia în lucrările proprii. Opera lor include producții scenice, intervenții, instalații performative și piese audio care provoacă și captivează publicul.

One thought to “Cargo Berlin -Timișoara. Un spectacol de teatru în mișcare.”

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.