Proiectul ”Dincolo de cuvinte” – teatru si incluziune pentru copiii surzi – este continuarea demersurilor noastre de incluziune prin teatru, prin care aducem cultura mai aproape de copiii care nu aud, și facem în continuare teatrul accesibil tuturor.

Planul nostru din acest proiect este simplu și deja a început. În lunile noiembrie și decembrie vor avea loc ateliere de actorie (storytelling si prezență scenică) pentru 20 de copii, 10 copii fără auz și 10 copii cu auz, pentru a facilita colaborarea și schimbul de experiență între ei. Atelierele sunt ținute de colegul nostru Constantin Tovarnitschi și au loc în Timișoara cu sprijinul logistic al Centrului Școlar pentru Educație Inclusivă “Constantin Pufan”. În urma acestor ateliere vor fi selectați 10 copii, 5 cu auz și 5 fără auz, care vor fi implicați direct în producția unui spectacol de teatru drept actori. Specacolul de teatru va fi regizat de colega noastră Ana Maria Ursu, scenografia Lia Pfeiffer, cu sprijinul Angelei Mate, consilier interpret limbaj mimico-gestual. În lunile ianuarie și februarie vor avea loc 4 reprezentații in 4 orașe din țară (Timișoara @ Teatrul Basca, Arad, Oradea și Cluj Napoca) După fiecare reprezentație vom susține un atelier cu 10 copii selectați din rândul spectatorilor.

Totodată, datorită numărului din ce in ce mai mare al copiilor surzi în învățământul general fără a avea un profesor cunoscător al limbajului mimico-gestual, vom organiza un astfel de curs de formare în Timișoara. Ne propunem să formăm 10 profesori care vor deveni modele pentru mai multe generații de elevi, contribuind astfel la creșterea gradului de incluziune a copiilor surzi. Cursul va fi susținut de către Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico – Gestual cu sprijinul Asociației Părinților Copiilor cu Deficiențe de Auz și/sau Multiple Conexiuni din județul Timiș.

Ne așteaptă o iarnă cu multe premiere la Basca, premiera unui copil surd de a fi la un atelier de teatru, de a juca într-un spectacol, de a urca pe o scenă în fața unui public. Și dacă putem să aducem mai mulți oameni mai aproape de teatru, de ce să nu o facem?

”Dincolo de cuvinte” este un proiect derulat de Asociația Solidart, și finanțat prin programul ”În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. #InStareDeBine #ImplicareaFaceDiferenta #KauflandRomania #FDSC

*Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a programului „În stare de bine”

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.