Spre deosebire de orice alt proiect de la teatrul Basca, ”Homo Videns” este o provocare în toate direcțiile, se află la granița dintre teatru și film, și aduce (din câte știm noi) primul spectacol de teatru – film în format VR 360° din Timișoara.

Spectacolul TURNUL #următorul nivel, rezultatul proiectului Homo Videns, îi permite spectatorului să facă parte din poveste, și oferă o simulare a realității atât de reușită încât spectatorul va simți că este prezent în spațiu, atâta timp cât folosește o pereche de ochelari VR pe durata vizionării. În același timp, producția poate fi accesată și în varianta simplă de 360°. Ambele versiuni oferă o experiență inedită, un spectacol de teatru – film cu un grad ridicat de imersiune.

Un alt element nou al proiectului este spațiul de joc/filmare. Scenele sunt filmate în Turnul de Apă din Iosefin, un viitor spațiu cultural care va servi și ca loc de proiecție pentru spectacol.

Lansare TURNUL – 17-22 decembrie 2021

Lansarea producției va avea loc între 17 și 22 decembrie 2021, „o premieră de o săptămână” în care TURNUL #următorul nivel va putea fi vizionat (pe bază de programare) într-o sală de expoziție din Centrul Comunitar Faber din Timișoara. Spațiul va fi dotat cu ochelari VR și căști, pentru publicul doritor de experiență. În paralel, în 18 și 19 decembrie, spectacolul de teatru – film va putea fi urmărit gratuit pe platforma StageOn, atât de către publicul care deține propriul echipament VR, cât și de cei care nu dispun de un altfel de echipament.

TURNUL #următorul nivel este inspirat din realitatea actuală din România și transmite un mesaj umanist. În spectacolul de teatru – film, șase personaje, împreună cu spectatorul, se trezesc într-un spațiu necunoscut, care ulterior se dovedește a fi Purgatoriul. În urma interacțiunilor tensionate, personajele vor concluziona că nu pot face altceva decât să lucreze împreună, indiferent de credințele personale, sau de nivelul de educație al fiecăruia.

Homo Videns este un proiect de cercetare artistică realizat de teatrul Basca împreună cu Stageon, cu ajutorul unui mediu tehnologic puțin explorat până în prezent în teatru. Proiectul este gândit exclusiv pentru mediul digital și pentru a fi ușor de instalat în cadrul unor evenimente ce pot fi asociate tematic cu spectacolul. Scopul proiectului este realizarea unui text și a unui spectacol experimental de calitate, aflat la intersecția dintre teatru și film. Vom cerceta interacțiuni dintre oameni foarte diferiți, care trăiesc în „bulele” lor de cunoaștere, puternic influențate de media, mai mult sau mai puțin „sălbăticiți” de această pandemie, și vom încerca să aflăm cum ar putea să decurgă aceste interacţiuni într-o situație limită. 

Parteneri de proiect: Asociația Prin Banat

Parteneri media: TVR Timișoara, Radio Timișoara, Ianca.net, Best of Timișoara.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Proiectul Homo Videns este realizat de Asociația Solidart, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Programul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul programului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.

One thought to “Homo Videns”

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.