Turnul #urmatorulnivel este prima producție aflată la granița dintre teatru și film, adaptată în VR și video 360° din Timișoara, produsă de teatrul Basca împreună cu StageOn.

Filmările au avut loc între 30 noiembrie și 2 decembrie în Turnul de Apă din Iosefin, alături de o echipă numeroasă de profesioniști. Ineditul producției, pe lângă redarea în realitate virtuală dar și simplu în 360°, constă și în faptul că filmarea va păstra memoria vie a atmosferei din Turnul de Apă, așa cum este el în prezent.

Textul este scris de Ionuț Sociu, Alex Mihăescu și teatrul Basca, și reflectă asupra realității din ultimul an din România, folosind metafora Purgatoriului pentru a vorbi cu umor despre demonii care ne bântuie prezentul: epidemie, corupție, atitudini sociale și politice conflictuale în societatea românească, multe dintre acestea provocate de experiențe de viață și de educație diferite. Conflictul de la bază (atât baza poveștii cât și de la baza turnului) dintre personaje este datorat în mare măsură din pricina superficialității, și a lipsei de empatie, dar pe măsură ce personajele urcă (în nivel și în turn), pierd contactul cu lumea lor și ajung să realizeze că nu se mai au decât unul pe celălalt.

Deși personajele sunt singure în această ascensiune, spectatorul le urmărește, având senzația că le este chiar alături. În final personajele vor ajunge să realizeze că nu pot face altceva decât să lucreze împreună, indiferent de preferințele sau credințele personale, ori cele dictate de generația din care fac parte sau de nivelul de educație al fiecăruia.

Turnul #următorulnivel

cu: Niko Becker, Robert Copoț, Alina Ilea, Giorgiana Rancov, Costa Tovarnisky, Ana-Maria Ursu

Regia: Alex Mihăescu

Scenariu: Ionuț Sociu & Alex Mihăescu & Teatrul Basca

Director de imagine: Cristian Ilea

Editor Imagine: Mihai Lazăr 

Sound Design: Uțu Pascu

Scenografie: Lia Pfeiffer

Integrare VR: Radu Cernescu

Foto: Adrian Danciu

Imagine dronă: Valentin Solomie

Grip, lumini, captare sunet: Valentin Solomie, Pataki Farkas, Rafael Vasilcin

Alpiniști: Lăncrăngean Adrian-Marius, Rus Cristian-Laurențiu

O producție Teatrul Basca

Powered by StageOn

Manager de proiect: Ana-Maria Ursu

Synopsis

Şase personaje care nu caută un autor. Caută poate o ieşire, deși, având în vedere că afară e pandemia, au dubii. De fapt au dubii în legătură cu orice. Se află în purgatoriu şi îşi chestionează o viaţă pentru a cărei elucidare nu au găsit în trecut perspectiva potrivită. Au timp acum, în spaţiul intermediar dintre paradis şi infern, să îşi pună întrebările fundamentale asupra sensului trecerii lor prin existenţă.

În Turnul #următorulnivel ne-am concentrat pe unghiuri multiple, detalierea sau distanţarea, viziunea panoramică sau apropierea până la ultimul amănunt, focalizarea pe individ sau pe dinamica grupului, iar filmarea în 360° îi permite spectatorului să vadă într-un mod inedit cum cele șase personaje își analizează viețile.

Lansarea producției va avea loc între 17 și 22 decembrie la Faber. Mai multe detalii în curând.

*Se recomandă vizionarea cu echipament VR, dar și în cazul vizionării pe telefon sau laptop este necesară o pereche de căști audio.

Parteneri de proiect: Asociația Prin Banat

Parteneri media: TVR Timișoara, Radio Timișoara, Ianca.net, Best of Timișoara.

Producția face parte din proiectul cultural Homo Videns, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Proiectul Homo Videns este realizat de Asociația Solidart, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Programul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul programului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.