Duminică 7 februarie 2021, de la ora 19.00, Teatrul Basca împreună cu Asociația Ceva de Spus, invită iubitorii de cultură la primul spectacol de teatru din Timișoara accesibilizat pentru persoane cu dizabilități, care va fi difuzat online pe site-urile www.basca.tm.ro, www.cevadespus.ro dar și pe paginile de Facebook ale celor două organizații.

Spectacolul ”Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, regia Ana Maria Ursu.

Cu: Simion Caragia, Jasmina Mitrici, Alina Ilea și Ioan Codrea.

Scenografia: Lia Pfeiffer și Dan Ungureanu

Light design: Cristian Ilea

Spectacolul de teatru face parte din proiectul ”Teatru accesibil tuturor„ derulat de Asociația Solidart și Asociația Ceva de Spus, finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Nu consider că e vina nimănui că s-a născut sau că are o anumită dizabilitate, fiecare om are dreptul la cultură, de aceea prin proiectul ”Teatru accesibil tuturor” dorim să ajungem atât la publicul iubitor de teatru, cât și la persoanele cu dizabilități care își doresc, dar poate, din diverse motive nu au acces la acte culturale.” (Ana Maria Ursu, președintele asociației Solidart și regizoarea spectacolului ”Fluturii sunt liberi”)

Să merg la teatru este o bucurie, însă de multe ori nu înțeleg tot ce se întâmplă pe scenă, pierd unele detalii vizuale care pot face diferența. O descriere narativă este ca o piesă lipsă dintr-un puzzle, fără ea nu poți vedea întreaga imagine. La fel este și pentru persoanele care au probleme de auz, unde ajutorul unui interpret mimico-gestual este necesar. Provocările cu care se confruntă persoanele cu dizabilități până să ajungă la un spectacol de teatru sunt multe, începând de la mediul fizic inaccesibil, până la mediu informațional inaccesibil. Cred că toată lumea trebuie să aibă măcar o dată șansa să vadă cum e să participi la un spectacol de teatru.” (Simona Smultea, persoană nevăzătoare, consultant pentru accesibilizarea spectacolului și co-președintele asociației Ceva de Spus)

Spectacolul ”Fluturii sunt liberi” se adresează atât publicului larg cât și persoanelor cu dizabilități, și surprinde o etapă importantă din viața unui tânăr nevăzător, Don Baker, care încearcă să se desprindă de sub aripa exagerat de ocrotitoare a mamei sale și să trăiască independent, să se îndrăgostească, la fel ca orice alt tânăr de vârsta lui. Povestea tânărului nevăzător este presărată cu momente muzicale, jucăușe, intense, iar finalul neașteptat lasă loc de o continuare pe gustul oricărui spectator.

Accesibilizarea spectacolului se va realiza prin descriere narativă și interpretare mimico-gestuală.

Logo Color

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.