Ideea unui spectacol de teatru care să fie accesibil oricui a venit într-o zi blândă de iarnă, în urma unei discuții prea puțin formale cu Simona, care printre altele este co-președinta unei asociații pentru persoane cu dizabilități, Asociația Ceva de Spus. Simona, iubitoare de teatru, de artă, de evenimente culturale, și-a găsit locul perfect unde să-și vadă visul împlinit, la Teatrul Basca.

Accesibilizarea unui spectacol de teatru nu e treabă ușoară, sunt multe detalii care trebuie gândite, planificate, iar la final implementate, astfel încât atunci când ai în sala de spectacol, sau chiar în fața ecranului un nevăzător, un surdo-mut, o persoană în scaun cu rotile, o persoană cu dizabilități intelectuale și un om fără dizabilități, să reușești să oferi o experiență culturală pe înțelesul tuturor.

Spectacolul „Fluturii sunt liberi”, regia Ana Maria Ursu, de la teatrul Basca, va fi unul dintre primele spectacole de teatru din țară accesibilizate pentru persoane cu diverse tipuri de dizabilități. Ana, regizoarea spectacolului, ne povestește în interviul de mai jos cum va putea fi posibil acest lucru.

”Teatru accesibil tuturor” este un proiect derulat de Asociația Solidart, și finanțat prin programul ”În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

*Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a
programului „În stare de bine”

Logo Color

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.