Conform buletinului statistic publicat de Autoritatea Națională a Persoanelor cu Dizabilități, în 2019 în județul Timiș erau peste 26000 de persoane cu dizabilități, dintre care peste 1000 de persoane nevăzatoare și aproape 2000 de copii cu dizabilități, dintre care 56 de copii nevăzători. Acestea sunt persoanele care dețin certificat de handicap, însă, dacă ne gândim și la formele mai ușoare de afectare a vederii, auzului sau mobilității, numărul celor care ar beneficia de accesibilizarea culturii este mult mai mare.
Dizabilitatea înseamnă totodată izolare, singurătate, o mai mică înțelegere a unor lucruri care ne înconjoară și pe care alții le înțeleg mai ușor, și mai înseamnă și lipsa accesului la activități la care persoanele fără dizabilități au în general acces, cum este de exemplu un spectacol de teatru.
Putem vorbi despre o persoană în scaun cu rotile care nu are cum să ajungă la teatru, sau dacă ajunge acolo nu poate să intre, sau poate nu are un însoțitor care să o asiste tot drumul. Putem vorbi despre un nevăzător care fie este și el lipsit de un însoțitor, sau chiar dacă ajunge singur într-o sală de spectacol nu va înțelege mare lucru despre ce se întâmplă pe scenă pentru că nu poate vedea. Sau putem vorbi despre un surd care poate ajunge singur în sala de spectacol sau oriunde altundeva, dar ce va înțelege dintr-un spectacol dacă nu îl aude?
Oricum am da-o, persoanele cu dizabilități sunt complet dezavantajate din punct de vedere al accesului la actele de cultură, dar experiența din ultimele luni ne-a demonstrat că lucrurile pot sta și altfel.
După premiera spectacolului accesibilizat ”Fluturii sunt liberi” de la teatrul Basca, am constatat că multe persoane cu dizabilități s-au bucurat nespus că au putut participa, chiar și prin intermediul online, la un spectacol de teatru, la care nevăzătorii au avut parte de o descriere narativă, iar surzii de interpretare mimico-gestuală.
Dacă a fost greu? Da, a fost, până ne-am prins cum se face, iar acum știm, și ne dorim ca și alții să știe, pentru ca astfel de evenimente sau spectacole să devină ceva obișnuit. De aceea Asociația Ceva de Spus, partenerii noștri din proiectul ”Teatru accesibil tuturor” au creat Ghidul de accesibilizare al unui spectacol de teatru, un material cu exemple practice și recomandări despre cum orice instituție de cultură poate deveni mai accesibilă pentru persoanele cu diverse dizabilități.
Ghidul poate fi descărcat GRATUIT de AICI, iar noi cei de la teatrul Basca împreună cu prietenii de la Ceva de Spus, stăm oricând la dispoziția oricui are dorința de a afla cum poate accesibiliza un spectacol de teatru pentru persoane fără văz sau auz.
”Teatru accesibil tuturor” este un proiect derulat de Asociația Solidart, și finanțat prin programul ”În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
*Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a
programului „În stare de bine”
Comentarii recente