În lunile august-septembrie, în cadrul Festivalului in : v z b l 2021, a avut loc prima rezidență de dramaturgie organizată de teatrul nostru. Apel pentru dramaturgi, emoții, oare vom avea aplicanți, oare nu. Ca orice lucru făcut pentru prima dată, ne-au dat târcoale tot felul de gânduri, îndoieli, dar am răzbit până la urmă. Poate nu am oferit cea mai reușită experiență de pe planetă, dar ne-am străduit.

În urma apelului ne-am bucurat de mai bine de 10 aplicații, unele mai convingătoare decât altele, iar în urma procesului de selecție, Livia din București și -a făcut bagajele și s-a urcat în primul tren de Timișoara, iar Lydia care e din Timișoara și-a programat prima întâlnire cu noi.

Rezultatele se vor vedea în 26 și 27 noiembrie, când vor avea loc cele 2 spectacole lectură, la teatrul Basca, spectacole care au la bază textele celor două scriitoare în urma rezidenței de la noi, în care au descoperit și în măsura posibilităților, au explorat comunități invizibile din comunitatea timișoreană.

Dar până să ne bucurăm de cele două spectacole, le-am întrebat pe scriitoare ce le-a ghidat în munca loc din timpul rezidenței. Iată ce ne-au răspuns:

Câteva cuvinte despre tine.

Livia: Doar câteva cuvinte?! Greu să-mi rezum identitatea la doar câteva cuvinte, dar dacă ar fi să aleg o frază care să mă definească, cred că ar fi: un suflet cu aripi roșii care pictează lumea cu lumină.  

Lydia: Sunt medic veterinar. Și scriitor… nejucat încă. Lucrez la a-mi pune proiectele pe picioare.

Ce te-a motivat să aplici la Open call-ul de dramaturgie?

Livia: In primul rand, tematica festivalului, cea a invizibilului. Fiind scriitor, am fost mereu pasionată de redarea invizibilului, de lucruri care aparțin psihicului uman, de o realitate mai spirituală decât cea la care asistăm zilnic.

Lydia: Dorința de a învăța, dar și subiectul acestui rezidențiat, și anume aceste comunități. Inițiativa celor de la teatrul Basca mi s-a părut foarte frumoasă. Pentru mine, aceste comunități sunt extrem de vizibile și am avut mereu un interes foarte mare pentru ele, cu mult înainte de acest rezidențiat. Și mi-am dorit să cunosc și alți oameni, cu alte povești.

Ce comunități invizibile ai cunoscut/explorat în Timișoara pe durata rezidenței?

Livia: Din păcate, nu a fost suficient timp pentru a cunoaște în profunzime comunitățile invizibile din Timișoara, as spune mai degrabă că doar am apucat „să gust”, contactul cu acestea fiind unul superficial. Una dintre acestea este grupul Psihosolidar, de care am fost profund impresionată.

Lydia: Timișoara este plină de comunități și lumi diferite și chiar dacă tangențial am mai cunoscut diverși oameni care veneau fiecare din comunitatea lui, am să menționez trei comunități: comunitatea unor oameni care au anumite particularități mentale, să nu spunem probleme mentale și care se sprijină unii pe ceilalți; comunitatea unor super-mămici de copii speciali (așa cum foarte frumos spun ele), ca să nu spunem cu probleme de sănătate, care de-a lungul anilor, a devenit o adevărată familie și care se luptă pentru copiii lor și comunitatea de tineri care au crescut fără părinți și au crescut în centre și care acum învață, încet, încet să se descurce pe propriile picioare. Toți oamenii pe care i-am întâlnit sunt niște oameni frumoși și care impresionează prin puterea lor.

În timpul acesta, ai descoperit aspecte despre tine care îți erau necunoscute (invizibile) până acum?

Livia: În fiecare zi descopăr lucruri care îmi erau înainte necunoscute. În fond, asta presupune viața, nu? O evoluție continuă a conștiinței. Însă pe parcursul rezidenței pot spune că am descoperit multe lucruri despre mine. Poate cel mai semnificativ ar fi acela că există o graniță foarte fină între victimă și agresor și că fiecare om conține ambele laturi, atât întuneric cât și lumină.

Lydia: Cred că învățăm despre noi în fiecare moment al vieții și cu fiecare experiență și interacțiune. Și da, când atingem subiecte delicate, ajungem să vibrăm și să ne legăm la alt nivel.

Ai deja un titlu pentru piesa pe care o scrii în urma interacțiunii cu aceste comunități invizibile? Vrei să ne spui câteva cuvinte despre piesă?

Livia: Da, piesa pe care am scris-o se numește Copilul nenăscut și, așa cum sugerează și titlul, este povestea unui copil care are posibilitatea să își vadă viața și la final decide dacă dorește să se nască sau nu.

Lydia: Am deja un titlu. Piesa mea de teatru va vorbi despre o singură lume, o lume pe care eu o consider o comunitate și anume pacienții diagnosticați cu cancer.

Un gând de final pentru publicul de la festivalul inzivibil.

Livia: Căutați invizibilul din voi și din ceilalți căci e singurul lucru care contează.

Lydia: Îmi doresc ca publicul să fie cu mintea deschisă, pentru a putea descoperi povești, oameni, voci frumoase și diferite care toate spun câte puțin din lumea lor.

Evenimentele vor avea loc la sediul teatrului Basca și au acces gratuit, în limita locurilor disponibile, respectând toate măsurile de siguranță impuse la nivel național pe durata pandemiei COVID-19. Participarea la evenimentele din cadrul Festivalului in : v z b l se face doar cu respectarea următorului REGULAMENT DE PARTICIPARE.

Urmărește detalii la zi pe paginile noastre de Facebook teatrul Basca sau Festivalul in : v z b l.

Parteneri: Primăria Municipiului Timișoara, Institutul Francez Timișoara, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș.

Parteneri media: Radio Timișoara, TVR Timișoara, Ianca.net, Best of Timișoara.

Festivalul in : v z b l este realizat de Asociația Solidart, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara. Programul cultural nu reprezintă în mod necesar poziția Primăriei Municipiului Timişoara şi a Consiliului Local Timişoara. Conținutul programului cultural și modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor și beneficiarului finanțării. Primăria Municipiului Timişoara şi Consiliul Local Timişoara nu sunt responsabile pentru conținutul materialului și modul în care acesta ar putea fi folosit.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.